Webindholdsvisning Webindholdsvisning

FAQ - voksen med eksem

Nikkel i makeup

Spørgsmål:
Ved du om der findes makeup, som er allergivenlig? Jeg tænker især på, om der findes mascara, som ikke indeholder nikkel?

Svar:
Vi har ikke kendskab til mascara eller andet allergivenlig make-up.

 

Du har ret i, at der findes nikkel i en del kosmetik, især mascara kan være svær at få uden nikkel, og da det findes som et forureningsprodukt af farvestoffet, og ikke er tilsat, vil det ikke fremgå af deklarationen.

Et par gode tommelfingerregler er:

  • Brug mascara i farverne blå, grøn eller lilla, som indeholder mindre nikkel end mørke farver
  • Brug mascara uden allergifremkaldende parfume- og konserveringsstoffer, hvis du vil minimere risikoen for parfume- og konserveringsmiddelallergi
  • Begræns brugen af mascara i hverdagen

Hvis du vil vide mere om produkterne, kan du altid henvende dig til fabrikanten eller importøren. Eller direkte til brancheforeningen SPT, tlf.: 39 17 98 39. Her vil du kunne få formidlet oplysninger om fuld indholdsdeklaration.

Hvis du har spørgsmål i øvrigt, kan du henvende dig til enten Forbrugerrådet tlf. 77 41 77 41 eller til Miljøstyrelsen tlf. 32 66 01 00.

Da mængden af nikkel alligevel kan variere, må du forsøge dig frem. Det kan være, du kan finde en mascara, hvor nikkelindholdet er så lavt, at det ikke giver dig symptomer. 

Venlig hilsen
Rådgivningen

Nikkelallergi og mad

Spørgsmål:
Jeg har nikkelallergi i en form, hvor jeg reagerer på fødevarer.

Fra hudspecialisten har jeg fået en liste over fødevarer, jeg skal holde mig fra.

Problemet er, at jeg skal holde mig fra grove kornsorter, hvorfor det kan være vanskeligt at få dækket mit fiberbehov via kosten.

Kan I anbefale mig en type groft brød, som jeg godt må spise?
Hvad med et morgenmadsprodukt? Kan jeg spise Visiblin/HUSK som supplement til min daglige kost?

Svar:
Du har ganske ret i, at groft brød med kerner indeholder meget nikkel. Det skyldes, at kornet optager det nikkel, der er i jorden, i skallerne. Hvis man laver brød uden kerner, er skallerne skyllet fra, og så kan brødet bedre tåles. Men husk, at det er det samlede indhold af nikkel i kosten, der har betydning, og ikke det enkelte produkt.

Nikkelindholdet i Husk og Visiblin er ikke analyseret, så derfor kan jeg ikke umiddelbart anbefale disse produkter. Du kan også få dine fibre fra frugt og grøntsager, men husk at tjekke indholdet af nikkel.

Pjece om nikkelallergi og mad

Du kan evt. få hjælp fra en klinisk diætist til at sammensætte din kost. 


Venlig hilsen
Rådgivningen

Parabener

Spørgsmål:
Skal jeg vælge hårplejeprodukter med eller uden parabener. Hvor sikkert er "det" som de putter i produkterne i stedet for parabener?

Svar:
Såfremt du ikke har allergi over for parabener, vil du trygt kunne anvende hårplejeprodukter, der er konserveret med de "simple" parabener (methyl- og ethylparaben).


Parabener har været anvendt i mange år og er dermed et af de konserveringsmidler, man har det bedste kendskab til – også på lang sigt.

Hvis du på trods af dette alligevel ønsker at undgå parabener, så er det muligt at finde sådanne produkter. Også nogle der er deklareret i samarbejde med Astma-Allergi Danmark.

Venlig hilsen
Rådgivningen

Kolofonium

Spørgsmål:
Jeg har gennem flere år haft svær håndeksem, arbejdsbetinget grundet skrivebordsarbejde - regnskab, sagsbehandling mv., hvor jeg hele dagen er i berøring med fakturaer og papir af alle arter. Det er anmeldt som en arbejdsskade med diagnosen: "Dematitis contactus manuum professionalis".

Mit spørgsmål er nu, om den vedvarende berøring med papir med disse kemikalier, som næsten alt papir er behandlet med - jeg har også problemer med almindelig indkøb af dagligvarers emballering - kan det i længden virke kræftfremkaldende i lighed med, hvis man indåndede kemikalier?

Svar:
Du beskriver dine symptomer som en reaktion på kemikalier i de papirer, du kommer i berøring med. Disse kan du undgå ved at anvende Svanemærket papir.

Der findes andre personer, der har problemer med papir. Det er ret svært at finde ud af hvorfor man reagerer. Papir kan indeholde bl.a. kolofonium, formalin og blegemidler. Men symptomer kan også skyldes friktion - altså slid ved hyppig kontakt med papir.

 Følgende er Citat fra www.miljoeogsundhed.dk:
 "Råd om papir: Det er muligt at tage hensyn til miljøet og sundheden, når du køber og anvender papir (februar 2005). Køb først og fremmest miljømærket papir- Se efter Svanen eller Blomsten. Der findes flere papirproducenter med licens til Svanemærket eller Blomsten. De leverer tilsammen flere hundrede papirprodukter som kan købes i butikkerne. Se mere om papir på Miljømærkesekretariatets hjemmeside. Køb genbrugspapir - se efter cyklusmærket. Genbrugspapir skal produceres med mindst brug af jomfruelige papirfibre og uden klorholdige kemikalier til blegning. Klorholdige og miljøskadelige kemikalier skal undgås. Brintperoxidbleget papir kan anbefales." (Citat slut)

Hvorvidt kemikalierne i papir kan være kræftfremkaldende, må jeg henvise dig til at drøfte dette med din læge eller den sygehusafdeling, du har kontakt med.

Venlig hilsen
Rådgivningen

Krom

Spørgsmål:
Jeg har fået testet, at jeg er allergisk overfor chromsalte. Jeg har fået at vide, at det indgår i noget klister samt i aske.

Er der andre oplagte chrom-kilder ?
Indgår der chromsalte i madvarer?
Betyder det, at jeg ikke må spise vitaminpiller med chrom?
Indgår der chrom (muligvis under "dæknavn") i kosmetik og cremer?

Tilsyneladende indgår det i hvert fald i min cremedeodorant, da den overgik til en ny og geleagtig udgave.

Svar:
Du skriver ikke, hvad der er årsagen til at du er blevet allergitestet, men jeg formoder, at du har eksem. Når du har fået konstateret allergi over for krom og har eksem, skal du se på, om du i din hverdag har kontakt med kromholdige ting. Eksem, som opstår pga. kontakt med krom, vil fortrinsvis findes på de områder, hvor man har direkte hudkontakt med kromet.

Den hyppigste årsag til krom-eksem er lædersko, idet læder garves med krom. Man vil typisk få eksem på fødderne. Det er muligt at få lædersko, der ikke er garvet med krom eller man kan vælge sko af andre materialer.

Ellers findes krom i svovlet på tændstikker, i aske fra træ, i rustbeskyttende maling, i visse tekstilfarver, i fotografiske væsker og i fikseringsvæsker i den grafiske industri, i svejserøg samt i brugte skæreolier og brugte køle- smøremidler i industrien.

Der er ingen fødevarer man skal undgå, når man har allergi over for krom. Det er ikke muligt for mig at udtale mig om din deodorant uden at have set deklarationen. Det er dog muligt at få en uden krom.

 
Venlig hilsen
Rådgivningen

Mercapto-allergi

Spørgsmål:
Min søn som er 13 år gammel har fået stillet diagnosen Mercapto kontaktallergi. Det viser sig ved, at hans fødder er fyldt med eksem, de er tørre og revner over det hele også i svangen. Han har fået noget stærkt hormonsalve, som vi smører på to gange dagligt. Det næste skridt er at finde sko som ikke indeholder stoffet Mercapto.

Derfor vil jeg spørge, om I har nogen erfaringer med, hvilke sko/mærker som er uden dette stof? Yderligere har han bøjle på tænderne med elastikker, skal han også bruge specielle elastikker der? Og er det korrekt, at han ikke må behandles af personer som bærer latex handsker?

Svar:
Vedr. sko: Mercapto er et kemikalie man tilsætter til naturgummilatex og som findes i produkter af gummi. I skal undgå gummisko og i stedet købe plastik eller lædersko. Hæl og tå i lædersko kan være forstærket med gummi, det kan give problemer. Jeg kan desværre ikke oplyse et skomærke som din søn kan bruge med sikkerhed. I må spørge hos skoforhandleren eller evt. ringe til fabrikken. Hvis det ikke lykkes for Jer at finde en sko din søn kan tåle, kan I ansøge kommunen om, at han får håndsyede sko ifølge "Lov om social service, § 97 vedrørende hjælpemidler".

Vedr. elastikker:
Jeg vil opfordre dig til at spørge tandlægen om deklarationen på de elastikker, de bruger til bøjlen. Det kan jo være, at de er lavet af et andet materiale end gummi. Om det kan have betydning, hvis de er af gummi, har det ikke været muligt for mig at finde oplysninger om - desværre. Så spørg også tandlægen om det.

Vedr. Latexhandsker:
Det er svært at sige om kortvarig kontakt har nogen betydning; men alternativt indeholder vinyl/ plastik ikke mercapto.

Venlig hilsen
Rådgivningen

Formaldehyd og Q15

Spørgsmål:
Jeg er stødt på flere stoffer som jeg er i tvivl, om de kan indeholde formaldehyd. I min liste står der Quaternium-15 på minus listen.
Quaternium-52 samt Polyquaternium-4 + Polyquaternium 11, er der formaldehyd i disse?.

Svar:
Quanternium -15 indeholder formaldehyd. Hvorvidt de andre indeholder formaldehyd er det ikke lykkedes at afklare med sikkerhed.
Jeg kan fortælle at Quanternium-52 kan virke sensibiliserende og histaminudløsende, men det indeholder tilsyneladende ikke formaldehyd.  Det ser ud til at Polyquaternium 4 bliver brugt i frisørprodukter, måske kan du bruge denne oplysning.
 
Venlig hilsen
Rådgivningen  

Formalin

Spørgsmål:
Hvad skal jeg være mest opmærksom på i arbejdsvalg, da jeg har kraftig formalin allergi?

Svar:
I mit svar til dig, forudsætter jeg, at du har eksem, og har fået stillet diagnosen ved en lappetest. Formaldehyd er en gasart, som er letopløselig i vand. Den vandige opløsning af formaldehyd kaldes formalin, så formaldehyd og formalin er to sider af samme stof. Formaldehyd kan dels irritere sarte luftveje, dels give allergi.

Kontaktallergi over for formaldehyd/formalin viser sig som eksem på huden ved kontakt med produkter, der indeholder stoffet.

Det meste af det formaldehyd, som industrien fremstiller, anvendes i produkter til industri- og husholdningsbrug og i mindre omfang i produkter til personlig pleje. Desuden anvendes formaldehyd som desinfektions- og konserveringsmiddel i rengøringsmidler og kosmetik. Der findes også formaldehyd i influenzavaccine.

På arbejdspladsen kan du møde formaldehyd bl.a. i rengøringsmidler, skæreolier, maling og papir. Desuden anvendes formaldehyd ved fremstilling af plast, vandbaseret maling, lim, lak og bygge-materialer, så alle disse ting kan afgive formaldehyd. Formaldehyd er en af de mest omtalte gasser i forbindelse med indeklimaet, hvor en væsentlig kilde til formaldehyd er cigaretrygning.Formaldehyd og stoffer, der frigiver formaldehyd, anvendes som konserveringsmiddel i mange produkter fx rengørings- og desinfektionsmidler, cremer, shampoo, balsam og kosmetik. I tekstilindustrien anvendes formaldehyd, så der er risiko for, at især strygefrit tøj kan afgive stoffet.

Der, hvor du som almindelig forbruger oftest støder på formaldehyd og stoffer, der kan afgive formaldehyd er, når stofferne bruges til at konservere deodoranter, cremer, shampoo, balsam, kosmetik samt rengøringsmidler. Hvis du er allergisk over for formaldehyd, er det vigtigt at vælge produkter, der ikke indeholder formaldehyd, eller de stoffer der afgiver formaldehyd. Desværre er det sådan, at de stoffer, som afgiver formaldehyd, kan optræde med et utal af betegnelser, idet de kan have både det kemiske stofnavn og et kommercielt handelsnavn.

Hvis du vil vide mere om formaldehyd er du velkommen til at ringe til os og rekvirere en artikel om emnet, hvor du også kan læse om de forskellige betegnelser for stoffet.


Der findes en test som hudlæger kan bruge til at afsløre om der findes formaldehyd i et produkt. Formaldehydfrigivende stoffer kan også forekomme i andre produkter, der f.eks. anvendes på arbejdspladsen. Her er det nødvendig at gennemgå produkterne sammen med en hudlæge for at være sikker på at de ikke indeholder formaldehyd eller formaldehydfrigørere.

Der findes en analyse-metode, en såkaldt spot-test, som kan afgøre om der er formaldehyd i et produkt. Denne test anvendes af hudlæger til at påvise skjulte udsættelser for formaldehyd hos formaldehyd-allergikere, som led i diagnosen og udredningen af deres eksemsygdom. Som du kan se vil du kunne blive udsat for formalin i mange erhverv.  Ved at ændre arbejdsprocedurer, beskytte dig med handsker eller ved at udskifte produkter du ikke kan tåle med andre, kan du måske blive i dit job som sygehjælper.

Men du bør kontakte din læge og eventuelt blive henvist til en arbejdsmedicinsk klinik med henblik på rådgivning.

Du kan læse mere om jobvalg i pjecen "Erhvervsvalg - hvis du har eller har haft astma eller eksem". Du bør også være opmærksom på, at et håndeksem kan skyldes mere end allergi. Det kan være irritativt håndeksem. Det kan du læse mere om her

Venlig hilsen
Rådgivningen

Webindholdsvisning Webindholdsvisning