Webindholdsvisning Webindholdsvisning

FAQ om ung med eksem

Farvestoffer

Spørgsmål:
Vores datter på snart 14 år lider af astmaeksem i hovedet - især omkring munden og næsen. Vi har nu fundet ud af, vi kan holde det nede og næsten væk, hvis hun ingen farvestoffer får.

Det er jo dejligt, men meget besværligt, hvis hun skal holdes væk fra alle farvestoffer. Ved I, hvor vi måske kan få hjælp til at finde ud af, hvilke E-numre vi skal fjerne fra maden. Vi ved indtil nu, at rød og gul er problematiske, men kan se, at der må være flere som også giver eksem.

Svar:
Når din datter har børneeksem, er det som udgangspunkt vigtigt, at hun får behandlet sit eksem optimalt. Der er vigtigt at du har et godt samarbejde med din læge om behandlingen af din datters eksem og eventuelle diæt og efterfølgende provokation.

I skal også være opmærksomme på, at en hudsvamp, som alle mennesker har i hårbunden, kan forværre eksemet hos større børn. Svampen kan hedde Malazessia furfur, Pityrosporum ovale eller Pit.-o.

Dit barn kan også reagere med en allergisk reaktion over for Pit.-o. Den allergiske reaktion på svampen vil vise sig som forværring af dit barns eksem i ansigtet og på halsen. I kan tale med lægen, om det er det, der kan være forklaringen på din datters eksem omkring mund og næse.

Hudsvampen kan behandles med en særlig shampoo fra apoteket, der hedder Nizoral shampoo.

De fleste børn med børneeksem får ikke forværringer af kosten. Der findes dog en lille gruppe af børn med svær børneeksem, som kan få forværring i eksemet pga. en fødevareallergi, og nogle oplever forværring, når de spiser tilsætningsstoffer.

I oplever, at hun reagerer på farvestoffer, men er i tvivl, om det er alle. Det er ikke sandsynligt, at man reagerer på alle tilsætningsstoffer. Fx reagerer man oftest kun på 2-3 farvestoffer. Der er ikke tale om allergi, fordi man ikke kan måle overfølsomheden ved en allergitest. Der er nogle farvestoffer, som er bedre undersøgt end andre, men om det er dem, din datter ikke kan tåle, kan I kun finde ud af ved at prøve jer frem.
 

Venlig hilsen
Astma-Allergi Danmark

Webindholdsvisning Webindholdsvisning