Brødkrumme Brødkrumme

Webindholdsvisning Webindholdsvisning

simple image

Webindholdsvisning Webindholdsvisning

Solcreme

Det er vigtigt, at du beskytter din hud, når du opholder dig i solen. For meget sol giver nemlig risiko for at udvikle hudkræft. Desværre får nogle mennesker allergi over for indholdsstoffer i solcreme, så de får eksem af at bruge det.

I nogle tilfælde giver et stof kun eksem, hvis du samtidig udsætter huden for lys (fototoksisk eller fotoallergisk kontakteksem). Det ser man i sjældne tilfælde også ved visse solcremer.

Kontakteksem over for solcreme vil typisk vise sig ved rødme, knopper og eventuelt revner i huden. Eksemet sidder de steder på huden, hvor man har smurt sig med solcreme, vil klø og kan være smertefuldt, hvis der opstår revner og sår.

Eksemet forsvinder igen, men i nogle tilfælde kan behandling med receptpligtig creme med binyrebarkhormon være nødvendig. Hvis du udvikler eksem af solcreme, bør du straks holde op med at bruge den og undgå at benytte den pågældende creme i fremtiden.

Hos hudlægen kan du ved hjælp af en lappeprøvetest få undersøgt, hvilket indholdsstof du har reageret på. Det kan fx være parfume, et solfilter eller aluminium. Når du ved det, kan du studere ingredienslisten bag på din solcreme og fravælge dem, du ikke kan tåle. Eller bruge Astma-Allergi Danmarks digitale leksikon Kemilex, til at finde en solcreme, du tåler.

Generelle råd:

 • Undgå solen mellem kl. 12 og 15
 • Beskyt huden med let tøj og solcreme, hvor tøjet ikke dækker
 • Smør rigeligt med solcreme på de områder, hvor tøjet ikke dækker
 • Smør mere creme på, hvis du har badet eller har svedt meget
 

Gode råd om valg af solcreme

 • Vælg en solcreme med Astma-Allergi Danmarks allergimærkning så er du sikker på, at du minimerer risikoen for allergi.
 • Vælg en solcreme med faktor 15, hvis du opholder dig i Danmark og ikke er meget sart eller lys i huden. Den giver nok beskyttelse. Vælger du en med en højere faktor, udsættes du for højere koncentrationer af UV-filtret. Generelt giver en højere koncentration af et stof en større risiko for allergi.
 • Hvis du har meget sart eller lys hud eller rejser til lande tættere på ækvator, skal du bruge højere faktor end 15.
 • Tjek eventuelt indholdsstofferne i din solcreme, hvis produktet ikke har Astma-Allergi Danmarks allergimærkning. Du kan slå stofferne op i Astma-Allergi Danmarks Kemilex, som kan fås som app til smartphone eller findes her.
 • Tjek din solcreme med naturlige eller økologiske ingredienser på samme måde, da de blandt andet kan indeholde parfume. Også naturlig og økologisk parfume kan give allergi.
 • Brug forskellige solcremer hen over sæsonen – på den måde udsættes du ikke for de samme stoffer i længere tid.
 • Gå i skyggen, når det er muligt, eller tag løst, dækkende tøj på –så behøver du ikke bruge så meget solcreme. Dermed udsættes huden i kortere tid for de kemiske stoffer, og allergirisikoen mindskes.

Hvordan virker solcreme?

Solcreme virker ved at bortfiltrere en del af UV-strålingen - enten med et kemisk eller fysisk filter. Det kemiske filter trænger ind i huden og opsuger solens stråling, mens det fysiske filter lægger sig som et hvidligt lag på huden og reflekterer strålingen. Solcreme kan ikke give 100 procent beskyttelse mod solen, idet en mindre del af strålingen altid trænger ind i huden.

Hvilken type solcreme?

Alkoholbaserede solcremer er mindre klistrede og fedtede. De tørrer hurtigere end en lotion eller creme – til gengæld kan de irritere følsom hud. Ikke alle solcremer har samme indholdsstoffer. Reagerer din hud på en solcreme, så tal med apoteket eller lægen for at finde en med andre indholdsstoffer. Det er altid en god idé at skifte mellem forskellige kosmetiske produkter.

Hvor meget solcreme?

Hvis en solcreme skal være effektiv, skal den bruges i rigelige mængder og smøres let ind i huden cirka 20 minutter inden ophold i solen. For at opnå den beskyttelse som står på flasken, skal en voksen bruge 40 ml. solcreme til at dække hele kroppen. Børn skal bruge cirka det halve. En flaske med 200 ml. solcreme rækker altså kun til en enkelt dag på stranden for en hel familie.

En god tommelfingerregel er: En god håndfuld solcreme til én krop. Eller for de voksne: En teskefuld pr. arm og ben, en teskefuld til kroppens forside og en til bagsiden - samt en til ansigt, nakke og ører.

Hvis du kun smører med en fjerdedel af den anbefalede mængde af en SPF 16, så beskytter den kun som SPF 2.

Er dyre solcremer bedre end billige?

Enhver solcreme med både UVA- og UVB-beskyttelse og faktor 15 eller højere vil give god beskyttelse, hvis man bruger den rigtigt.

Webindholdsvisning Webindholdsvisning

Medlemskab for dig med eksem

I Astma-Allergi Danmark ved vi, at en hverdag med børneeksem og hudallergi har sine udfordringer. Derfor arbejder vi for at finde løsninger i fællesskab.

Vi er din medlemsforening.

Webindholdsvisning Webindholdsvisning

Video: Solcreme og holdbarhed


Solcreme kan ikke holde for evigt.

Få styr på solcreme og holdbarhed i vores videoguide.

Webindholdsvisning Webindholdsvisning

KEMILEX-APP

 

Tjek dine plejeprodukter for unødvendig kemi med KEMILEX

Til iPhone og Android

Webindholdsvisning Webindholdsvisning