Brødkrumme Brødkrumme

Webindholdsvisning Webindholdsvisning

Rejs med eksem

Sol, varme, vand og feriestedets fristelser med billige smykker og hennatatoveringer kan være en udfordring for alle, men særligt for dem med eksem.

Sol og varme

Solens stråler og varme gavner huden hos de fleste med eksem. Men selvom sol oftest er godt mod eksem, bør du undgå at være for længe i solen. Nogle oplever at få soleksem og for meget sol øger også risikoen for, at du udvikler hudkræft og huden ældes hurtigere. Så nyd solen i små doser. Husk de generelle solråd – læs også om solcreme her.

Husk, at du finder deklarerede solcremer i langt de fleste supermarkeder.

Klor og saltvand

Mange oplever at klor og saltvand forbedre eksemet. Det er især dem der oplever hyppige infektioner. Men er du en af dem, der oplever, at din eksem forværres, når du bader i enten klor- eller saltvand, så er et godt fif at smøre huden ind i fugtighedscreme, inden du springer i vandet. Sørg også for at vaske huden grundigt af med ferskvand, efter du har været en tur i vandet.

Nikkel i smykker

Undgå at købe smykker på lokale markeder i udlandet. Undersøgelser viser, at de indeholder meget mere nikkel, end hvad EU’s nikkeldirektiv tillader. Og smykker købt uden for EU er ikke omfattet af direktivet. Har du først fået nikkelallergi, har du det hele livet.

Nikkel findes i alt lige fra makeup og smykker til nøgler og mønter.

Hennatatoveringer

På rejser kan det være sjovt at få en midlertidig tatovering – en såkaldt hennatatovering. Men hennatatoveringer kan indeholde stærkt allergifremkaldende stoffer.

Især det kemiske stof PPD (P-Phenylenediamine) bliver tilsat for at give tatoveringen sin sorte farve. PPD kan medføre alvorlige allergiske reaktioner som eksem og hævelser af huden, og allergien kan være livslang. Brunorange hennatatoveringer er sjældent allergifremkaldende, fordi der ikke er tilsat PPD.

Varme er ikke kun godt

Varme gavner ikke alle. Nogle mennesker kan reagere med rødme og kløe, hvis de bliver meget varme, og sved kan forværre eksem.

Vær i øvrigt opmærksom på, at du bør være forsigtig med at kombinere tjæreholdige produkter og/eller behandlingsmidlerne Elidel og Protopic med soldyrkning. Tal med din læge om det evt. er nødvendigt at ændre lidt i din behandling, hvis du skal på ferie.

Modsat saltvand i havet kan klor i feriestedets svømmepøl give problemer. For lidt klor kan give bakterier mulighed for at trives, og det kan give infektion. Mennesker med følsom og ødelagt hud er særlig udsatte.

For meget klor eller andre kemikalier kan irritere eksemhud.  Så sørg for at skylle huden med ferskvand, hver gang du har været i poolen.

Webindholdsvisning Webindholdsvisning