Webindholdsvisning Webindholdsvisning

Kan nanopartikler give allergi?

Både og… Meget tyder på, at nogle typer af nanopartikler kan give allergi, imens andre rent faktisk kan være gavnlige.

Nanopartikler findes overalt, de forekommer naturligt i fx stegeos, og kunstigt i alt lige fra make-up til rengøringsmidler. Fælles for dem alle er at de er meget, meget små.

Nano i sig selv er blot en betegnelse, der beskriver en enhed. Fx svarer en nanometer til 0,000.000.001 meter. 

Hvorfor bruge nano?

Mange producenter bruger nanopartikler for at forbedre egenskaberne ved deres produkter. De små partikler hjælper fx med at transportere de aktive stoffer ind i huden, når du bruger solcreme. Desværre er det ikke kun godt. Hos Astma-Allergi Danmark anbefaler vi, at du begrænser brugen af produkter med nanopartikler, da vi endnu ikke er klar over de langsigtede effekter brugen af nano kan have.

Noget tyder på, at visse typer af nanopartikler kan fremkalde allergi, mens andre måske i virkeligheden kan være gavnlige. I forbindelse med Astmamedicin kunne det måske godt være en fordel, at de aktive stoffer i medicinen kunne hjælpes på vej af nanoteknologien.

Hvad gør du konkret?

Det gælder om at bruge den nye teknologi med omtanke. Solcreme med nanofilter kan være et godt valg, fordi den beskytter huden effektivt mod solens farlige stråler.

Til børn anbefaler vi dog, at du bruger solcreme uden nanopartikler, men med fysisk filter. Du kan kende solcreme med fysisk filter på, at den lægger sig ovenpå huden som et hvidt lag. Tal med personalet, hvor du køber solcreme eller ring til vores rådgivning på 43 43 42 99.

Er der ingen lovgivning?

EU er i færd med, at udarbejde en lovgivning og retningslinjer for brugen og mærkningen af nanoprodukter, men den ligger først klar i 2013. Derfor kan det være meget svært som forbruger, at finde ud af om produkterne indeholder nanopartikler eller ej.

 Ifølge Jakob Torp Madsen, forsker i nanopartikler ved Odense Universiteshospital vil den imidlertid ikke være til megen hjælp for forbrugeren.

 - Det er ikke størrelsen af nanopartiklen, der er afgørende. Det er mængden, så EU's mærkning er misvisende og vil forvirre mere, end den vil gavne.

Gode råd:

  • Overvej, om du har behov for produkter med nanopartikler.
  • Undgå produkter, som kommer i kontakt med åndedrætsorganerne. Partiklerne kan formentlig give anledning til fx kræft i lungerne. Miljøstyrelsen har i april forbudt en spray fra NANOCOVER til smudsafvisende behandling af gulve, efter forsøg med mus har vist, at partiklerne ophobede sig i lungerne, og musene tabte 10 pct. af deres vægt på 1 døgn.
  • Vær forsigtig med alle andre produkter. Prøv at se, om der findes et alternativ uden. Selvom nanopartiklerne fx er kapslet inde i skosålen, så er der ingen garanti for, at de bliver dér, når du slider dine sko.
  • Nanopartikler i solcreme og medicinsk creme, kan være et godt valg, for partiklerne viser sig at være fantastisk gode til at transportere de aktive stoffer ind i huden. Eventuelle bivirkninger, som fx øget risiko for allergi, kan være ubetydelige i forhold til den gavnlige effekt af behandlingen. Her vil i de fleste tilfælde også være tale om brug af cremen i en afgrænset periode.

Webindholdsvisning Webindholdsvisning