Din hverdag
Her finder du gode råd og tips til hverdagen med astma, allergi, eksem og høfeber.
Husk, at nældefeber kun yderst sjældent er farligt, og i langt de fleste tilfælde forsvinder det af sig selv. Du behøver altså ikke behandling, medmindre nældefeberen generer dig meget.
Almindelig nældefeber er som regel ufarligt, selvom det kan være meget ubehageligt og nogle gange se voldsomt ud.
Oplever du et voldsomt anfald af nældefeber med hævelser i ansigtet og omkring mund og svælg, skal du søge læge med det samme. Det kan fx skyldes allergi over for insektstik, og så er det vigtigt at komme i behandling med det samme.
For en lille gruppe patienter er hævelserne ekstra slemme, for her hæver både over- og underhud, og det går især ud over hænder, fødder, øjne og læber. Det kalder man for angioødem eller Quinkes ødem. Selvom det ser dramatisk ud, er der sjældent grund til bekymring.
I meget sjældne tilfælde er der tale om en særlig form for angioødem, som er arvelig. For den lille gruppe er der øget risiko for farlige hævelser i svælget, så de patienter skal være særligt opmærksomme. Dette kaldes også heriditært angioødem og skyldes mangel på et enzym (C1-esterase inhibitor).
Har du svære symptomer med hævelser i mund eller svælg, skal du søge læge, så du kan komme i behandling med det samme.
Men de svære symptomer er heldigvis sjældne. Langt de fleste har enkeltstående tilfælde med nældefeber på et begrænset område af kroppen, som forsvinder igen helt af sig selv – timer eller måske et døgns tid efter. Her behøver du ikke kontakte lægen.
Hvis du bliver ved med at få nældefeber gentagne gange, og det er meget generende for dig, kan du kontakte din læge, som vil forsøge at hjælpe dig med at finde årsagen og en effektiv behandling.
![]() | Allergimærket Den Blå KransKøb produkter med Den Blå Krans |
| |
![]() | Rådgivning når det passer dig |
Bliv klogere på din nældefeber.
Hvis du er medlem, er det gratis at deltage på kurset.