Webindholdsvisning Webindholdsvisning

simple image

Webindholdsvisning Webindholdsvisning

Nikkel

Nikkelallergi er en af de hyppigste kontaktallergier i Danmark. Nikkel er et sølvfarvet metal, som findes i mange af de produkter, vi omgiver os med i hverdagen.

Allergi over for nikkel

Allergi over for nikkel viser sig som eksem med rødme, kløe og eventuelt blæredannelse og sår. Symptomerne viser sig der, hvor huden er i kontakt med nikkel, men eksemet kan brede sig, hvis årsagen ikke fjernes. Eksemsymptomerne kan vare fra dage til uger, og i værste fald kan eksemet blive kronisk.

Cirka 10 procent af alle kvinder og 1 procent af alle mænd er allergiske over for nikkel.

Nikkel i fødevarer er ikke årsag til nikkelallergi. Kun hvis din nikkelallergi har udviklet sig til kronisk eksem, som ikke forsvinder, selv om du undgår hudkontakt med nikkel, kan der være grund til at prøve en kost med et lavt nikkelindhold.

Det er særligt mennesker med kronisk nikkeleksem på hænderne, som kan have glæde af kost med et lavt nikkelindhold. Du bør kun gå på diæt efter anbefaling fra lægen.

Behandling af nikkelallergi er at undgå kontakt med nikkel. Når det i særlige tilfælde ikke er muligt at undgå nikkel, kan du dække metallet med klar lak, kraftig tape eller plastik.

Hvor findes nikkel?

Nikkel findes i og frigives fra:

 • Smykker
 • Knapper, lynlåse og spænder
 • Briller
 • Mønter og nøgler
 • Mobiltelefoner og computere
 • Værktøj
 • Makeup – som forurening i de naturlige mineraler, der udgør farvepigmentet i makeup

Smykker, briller og spænder var tidligere den hyppigste årsag til nikkelallergi, men i dag sætter EU-lovgivningen grænser for, hvor meget nikkel produkterne må frigive. Dog kan smykker og andre produkter med nikkel, som er købt på rejser eller i netbutikker i lande uden for EU, frigive mere nikkel, end det er tilladt i lande inden for EU.

Hold derfor ekstra øje med:

 • Produkter købt i lande uden for EU (fx på rejser uden for EU eller via netbutikker)
 • Produkter, hvis belægning er slidt af efter to år, hvorved der frigives nikkel
 • Produkter købt før direktivet trådte i kraft (fx arvestykker)

Nikkeltest

Det er ikke til at se på et stykke blankt metal, om det frigiver for meget nikkel. Men du kan undersøge det ved at bruge en nikkeltest (dimethylglyoximtest eller nikkelspottest). Det er en enkel test at udføre hjemme, som hurtigt kan vise, om et produkt afgiver mere, end den tilladte mængde nikkel.

Lovgivning om nikkel

I Danmark har der siden 1990 været lovgivning om, hvor meget nikkel, der må frigives fra produkter. Siden 2001 har denne lovgivning omfattet alle EU-lande. Lovgivningen sætter grænser for nikkelfrigivelsen i produkter, som er beregnet til langvarig kontakt med huden.

Lovgivningen dækker blandt andet følgende produkter:

 • Piercingsmykker, ørestikker og andre smykker, som indsættes i huller i ører eller resten af kroppen, må ikke frigive mere end 0,2 µg/cm²/uge
 • Andre nikkelholdige produkter som fx smykker, bukseknapper, mobiltelefoner og håndværktøj må ikke frigive mere end 0,5 µg/cm²/uge

Enhver, som producerer, importerer eller sælger produkter i EU er forpligtet til at overholde lovgivningen.

Begrebet længerevarende kontakt med huden tolkes af EU-Kommissionen som:

 • 10 minutter, tre eller flere gange inden for en to-ugers periode
  Eller
 • 30 minutter, en eller flere gange inden for en to-ugers periode

Undersøgelser udført af Videncenter for Allergi viser, at udsættelse for nikkel tre gange 10 minutter kan give eksem hos personer, som i forvejen lider af nikkelallergi.  

Nikkelholdige produkter kan være belagt med en nikkelfri belægning, som fx lak, for at hindre frigivelse af nikkel. Den nikkelfri belægning skal i så fald være så holdbar, at nikkelfrigivelsen fra produktet ikke overstiger den fastsatte grænse i mindst to år efter produktet er taget i anvendelse. Du kan eventuelt teste løbende med en nikkeltest for at sikre dig, at belægningen på produktet fortsat er holdbar.

Læs mere:

 

Allergisk kontakteksem
– hvad er det?

Bliv klogere her


Pjece: Bliv klogere på nikkel

Hent vores gratis pjece om nikkeallergi
og mad


Rådgivning når det passer dig

Bliv medlem og få adgang til online rådgivning

Webindholdsvisning Webindholdsvisning

Kemilex-app


Tjek dine plejeprodukter for unødig kemi med Kemilex.

Du finder appen i App Store og Google Play.

Webindholdsvisning Webindholdsvisning

Læs guiden til at undgå nikkel

 

Hvis man har nikkeallergi, skal man undgå at komme i kontakt med stoffet.

Her finder du en guide til, hvordan du kan undgå nikkel i din dagligdag.

Klik her for at læse/downloade artiklen.

Webindholdsvisning Webindholdsvisning