Webindholdsvisning Webindholdsvisning

Allergi over for metal

Metalallergi er en af de hyppigste kontaktallergier i Danmark. Man kan udvikle allergi over for metal, hvis man har langvarig hudkontakt med materialet.

Metaller, som hyppigst er årsag til allergi:

Guld er et meget stabilt metal, der sjældent giver allergi. Guldsalte, som kan frigives fra guld under særlige omstændigheder, kan dog give allergi. Det er primært et problem ved guldkroner i munden.

Her bliver du udsat for metaller

Metaller findes i mange af de produkter, vi omgiver os med i hverdagen. Du udsættes for metaller fra de blanke metalgenstande, fx:

  • Smykker
  • Knapper
  • Mønter
  • Værktøj

Du udsættes også for metaller fra andre, mindre oplagte produkter, fx:

  • Garvede læderprodukter, fx sko og bælter
  • Mobiltelefoner
  • Computere
  • Makeup, som kan være forurenet med metaller (nikkel, kobolt og krom). Denne forurening er ikke omfattet af deklarationspligten. Derfor kan man som forbruger ikke vide, hvor meget metal et makeup-produkt indeholder.

Lovgivningen sætter grænser for anvendelsen af metaller i produkter samt grænser for, hvor store mængder metal produkterne må frigive.

Allergi over for metaller

Metalallergi viser sig som allergisk kontakteksem dér, hvor huden er blevet udsat for produktet.

Tal med din læge, hvis du har mistanke om allergi over for metaller. Lægen kan henvise dig til en hudlæge, som gennem en lappetest tester for flere forskellige metaller. På baggrund af resultatet af lappetesten og din øvrige sygdomshistorie, kan lægen stille en diagnose.

Kan kortvarig hudkontakt give allergi?

Selv ved kortvarig hudkontakt med nikkel og krom ophobes der betydelige mængder af metal på huden. Det viser undersøgelser fra Videncenter for Allergi. Om denne ophobning har betydning, i forhold til udvikling af allergi, er fortsat uvist. Dog viser forskning, at kortvarig kontakt med nikkel kan give eksem hos personer, som i forvejen har nikkelallergi. 

Webindholdsvisning Webindholdsvisning