Webindholdsvisning Webindholdsvisning

Latex

Naturgummi også kaldet latex indeholder allergifremkaldende proteinstoffer (latexprotein). Disse proteiner stammer fra selve gummitræet. Under produktionen af naturgummi skylles overskydende latexprotein ud, men noget bliver tilbage og kan give latexallergi.

Hvor møder du latex?

Latex bruges i mange produkter, som du kan møde på arbejdet og i privatlivet. De fleste tilfælde af latexallergi skyldes erhvervsmæssig brug af gummihandsker. Men naturgummi findes også i et meget stort antal produkter i hverdagen, fx produkter, som balloner og kondomer.

Hvad er symptomerne?

Latex kan give allergi af samme type som den, der kendes over for pollen, dyrehår og bistik, såkaldt straksallergi. Latexallergi skyldes antistoffer i blodbanen rettet imod latexprotein og kaldes type 1 allergi.

Symptomerne ved latexallergi over for handsker er hyppigst rødme, kløe og nældefeberlignende udslæt på huden under fx en latexhandske efter få minutter.
Hvis man er meget allergisk kan man også udvikle andre allergiske symptomer som høfeber, astma, diarré og chok.

En del mennesker med latexallergi udvikler imidlertid alene eksemlignende reaktioner på hænderne uden at have bemærket nogle af de karakteristiske straksreaktioner. Det er derfor vigtigt, at alle med eksem på hænderne, som anvender latexhandsker, bliver undersøgt for latexallergi hos en speciallæge.

Krydsallergi

Personer, som har latex-allergi, kan få symptomer ved indtagelse af forskellige frugter:

  • Banan
  • Avocado
  • Kiwi
  • Ægte kastanje
  • Papaya
  • Figen
  • Grøntsager såsom kartofler og tomater

Dette skyldes, at der er proteiner i saften fra disse fødevarer, som ligner latex-protein. Hvis man får symptomer, når man spiser nogle af disse fødevarer, bør man undlade at spise dem. Det er også set at latex-allergikere kan reagere over for stuebirk.

Hvor hyppigt er det?

Hyppigheden af latex-allergi kendes ikke præcist. Latex-allergi er især beskrevet blandt sundhedspersonale, som følge af brug af engangsgummihandsker. Forekomsten synes lav i befolkningen generelt.

Hvordan stilles diagnosen?

Har du mistanke om, at du har allergi over for latex, skal du til din egen læge. Her – eller måske hos en specialist i allergi – skal du have lavet en priktest eller blodprøve. Prøverne vil sammen med dine symptomer fra hverdagen afsløre, om du har latexallergi.

Hvis undersøgelserne ikke giver et klart svar, kan du evt. få en hud- eller luftvejsprovokation. Her får du fx en latexhandske på den ene hånd og en anden type handske på den anden hånd for at afsløre, hvilken type eksem du har.

Har du mistanke om, at du har allergi over for de gummikemikalier, der er tilsat til latexprodukter, skal du til en hudlæge. Her skal du have lavet en lappetest, der afslører din allergi.

Hvad kan du selv gøre?

Hvis du har fået latexallergi, skal du undgå naturgummi (latex). Især skal du være opmærksom på, at latexprotein kan spredes i luften og give anledning til luftvejsproblemer hos personer med latexallergi. Det kan derfor f.eks. være et problem for latexallergikere, at arbejde i et rum hvor andre anvender pudrede latexhandsker, idet latexproteinet kan spredes med pudderet. I stedet for at bruge naturgummihandsker kan du eller dine kolleger bruge vinylhandsker.

Husk at...

  • Altid at oplyse din læge eller tandlæge om din latexallergi ved undersøgelse
  • Være opmærksom på, at kontakt med latexprotein på slimhinder kan give særligt alvorlige reaktioner, eksempelvis undersøgelser hos læge eller tandlæge, barriereprævention eller oppustning af balloner med munden
  • At du i stedet for latex/naturgummihandsker kan bruge vinylhandsker

Webindholdsvisning Webindholdsvisning