Webindholdsvisning Webindholdsvisning

Hvad er forskellen på soleksem og kontaktallergi?

Soleksem og kontakteksem minder meget om hinanden. Symptomerne er ens. Huden bliver oftest rød, du kan få knopper eller måske blærer og samtidig vil der typisk være en betydelig kløe. Men der er forskel i reaktionstiden på soleksem og kontakteksem.

Reaktion på kontakteksem

Kontakteksem opstår, når man har været i direkte hudkontakt med det, man ikke kan tåle, og symptomerne vil typisk opstå inden for 18-48 timer.

Det er nemlig den tid, det tager for cellerne i kroppen at kommunikere.

Symptomerne på kontakteksem opstår ligeledes hver gang, man er i kontakt med et stof, man ikke kan tåle – og oftest kommer udslættet lige dér, hvor der er hudkontakt med stoffet.

Man kan sagtens risikere pludselig at reagere allergisk over for nogle stoffer i de produkter, man altid har brugt.

Derfor kan du starte med at gennemgå de produkter, du har brugt op til udslættet. Brug eventuelt Kemilex til at undersøge produkternes indholdsstoffer.

Har du mistanke om kontakteksem fx over for et indholdsstof, så bør du drøfte med lægen, om du eventuelt skal allergitestes.

Reaktion på soleksem

Ved soleksem kan reaktionen opstå inden for få timer og op til 72 timer efter, man har været i kontakt med solens stråler.

Symptomerne på soleksem kommer der, hvor solens stråler rammer. Det vil typisk være på bryst, nakke, ansigt, hænder og fødder. Det vil typisk optræde, når den første forårssol kommer, og huden ikke har været udsat for solens stråler længe.

Soleksem
Foto fra min.medicin.dk

Huden vil typisk falde til ro i løbet af få dage eller uger, såfremt huden ikke udsættes for sol, men reaktionerne kan komme igen år efter år, når huden igen udsættes for de første solstråler. Vær opmærksom på at bruge en solcreme, så du beskytter huden mod solens stråler.

Behandling

Behandlingen af de to eksemformer er den samme. Undgå kontakt med det, du ikke kan tåle, om det er solens stråler eller et stof i fx et hudplejeprodukt. Dertil kan lægen også behandle udslættet med en creme med binyrebarkhormon.

 

 

Webindholdsvisning Webindholdsvisning

Medlemskab for dig med eksem

I Astma-Allergi Danmark ved vi, at en hverdag med børneeksem og hudallergi har sine udfordringer. Derfor arbejder vi for at finde løsninger i fællesskab.

Vi er din medlemsforening.

NYE KURSER DIREKTE PÅ MAIL

Vil du have direkte besked når der er nye kurser?

SKRIV DIG OP HER

Webindholdsvisning Webindholdsvisning