Breadcrumb Breadcrumb

Web Content Display Web Content Display

Partikelforurening

Nye tal viser, at København har større partikelforurening end byer som Los Angeles, Rom og Barcelona. Det duer ikke. Frisk luft er vigtig for vores sundhed. Det gælder alle – og ikke mindst den femtedel af alle børn, der har astma og astmatisk bronkitis.

At kunne trække vejret frit uden at blive syg er en menneskeret. Eller bør være det. For den friske luft er væsentlig for både helbred og livskvalitet. Se alene på de mange børn, der har astmatisk bronkitis og astma. For dem er den friske luft særlig væsentlig, for de oplever i høj grad forureningen. De børn er en slags menneskelige følere for forurening, for de er blandt de første til at reagerer på forurening.

Netop derfor er det så ærgerligt, at nye tal fra OECE viser, at det står skidt til med den friske luft i København. Indbyggere og besøgende i vores hovedstad udsættes for flere partikler pr. indbygger end i fx Los Angeles, Rom og Barcelona.

Ifølge OECD kommer 20 pct. af partikelforureningen fra lokal kilder. Det vil sige, at vi faktisk selv har mulighed for at gøre noget ved en femtedel af forureningen.

Brændeovne og pollen

Diselbiler giver en del af forureningen, men det er ikke nok kun at kigge på bilerne. Forureningen kommer fra mange kilder, og her er bl.a. brændeovne også en væsentlig kilde.

Hvorfor gør vi ikke noget for at regulere brugen af brændeovne? Vi ved fra talrige undersøgelser, at partikelforureningen fra brændeovne er både høj og sundhedsskadelig.

Og hvad med pollen, som er en biologisk forurening. Ikke nok med, at pollen i sig selv forurener og generer sundheden for ca. en million danskere. Når pollen og trafikforureningen blandes, bliver pollen ekstra aggressive og giver flere allergisymptomer.

Så alene ved at stille krav til diselbiler og brændeovne samt vælge træer og planter uden allergirisiko kan man komme langt med at gøre luften renere.

Desuden får vi sat fokus på den friske luft som helhed og kan sikre os mere viden om, hvordan de mange forureningskilder belaster vores sundhed. I dag kan vi nemlig konstatere, at Københavns Kommune selv oplyser, at der er ca. 500 for tidlige dødsfald i kommunen pga. partikelforurening. Og at astma koster samfundet mindst 2 milliarder om året.

I Astma-Allergi Danmark har vi selvfølgelig en særlig interesse i den friske luft. Det er nemlig mennesker med astma, allergi og på anden måde følsomme luftveje, der er de første til at lide under dårlig luftkvalitet og betaler med dårligt helbred og ringere livskvalitet.

Men frisk luft er vigtigt for alle. Derfor handler det om at få sat fokus på, hvad den friske luft – eller mangel på samme – gør ved os. Og så handle derefter. Det vil gavne sundheden hos landets 1,8 mio. allergikere og astmatikere, og det vil gavne livskvaliteten for os alle.

Web Content Display Web Content Display