Din hverdag
Her finder du gode råd og tips til hverdagen med astma, allergi, eksem og høfeber.
Opdateret 4. maj 2020
På Astma-Allergi Danmarks område har Sundhedsstyrelsen præciseret, at risikoen for et alvorligt forløb er øget i gruppen af patienter med kendt kronisk lungesygdom, men man kan ikke sige hvor meget risikoen er øget.
Voksne:
Svær astma kan være en selvstændig særlig risiko hos:
Derudover har Sundhedsstyrelsen vurderet, at risikogrupperne for voksne omfatter bl.a.:
Er du under 65 år og har mild eller moderat astma er du uden for risikogrupperne.
For KOL-patienter er man omfattet, hvis man har svær KOL:
Astma-Allergi Danmark savner en fortolkning af ”Patienter med >1 behandlingskrævende forværring”. Er det en situation, hvor man pga. forkølelse, sæsonrelateret allergi eller lignende, af lægen, er blevet bedt op at opjustere sin forebyggende inhalationsmedicin i en periode?
Der skal altid skal foretages en konkret og individuel vurdering af den enkelte person og dennes samlede situation, men vi ved, at det skaber usikkerhed blandt vores medlemmer, der kontakter bl.a. Rådgivningen. Vi vil gerne have dette præciseret.
Man taler ikke længere om at være velbehandlet i de nye anbefalinger, da der ikke er evidens for smitte med covid-19, om den kroniske lungesygdom er velbehandlet eller ej. Det ærgerlige er, at der slet ikke tages stilling til at være ”velbehandlet” i fx den gruppe af mennesker, der har moderat astma. Mange patienter vil opleve, at de har svær astma, fordi de får symptomer, som er begrundet i at de ikke er velbehandlet. Det er som om det er ”glemt” at mange ikke passer deres behandling – faktisk halvdelen i den erhvervsaktive alder.
Astma-Allergi Danmarks mener, fortsat det er afgørende, at mennesker med astma passer deres behandling, da det under alle omstændigheder styrker lungefunktionen og hindrer langvarige skader i lungevævet.
Da det antages, at personer, der hoster og nyser meget, smitter mere, end personer med få eller ingen symptomer, er det vigtigt at både dine høfeber og astmasymptomer er velbehandlede, så du ikke medvirker til at øge smittespredningen, hvis du OGSÅ har covid-19.
Børn:
Børn og unge smittes ikke så nemt som voksne og har et mildere sygdomsforløb, hvis de smittes med den ny coronavirus. Dette gælder også for børn og unge med kronisk sygdom.
Børn der på nuværende tidspunkt vurderes at være i ”særlig risiko” kan for børn med lungesygdom, ud fra en individuel vurdering indbefatte bl.a.:
Børn med velbehandlet astma er ikke i ”særlig risiko”.
Astma-Allergi Danmark oplever, at der er en mangel i listen fra børnelægerne, som gør, at nogle forældre fortsat vil være i tvivl. Det handler om de børn, som ikke direkte er nævnt i listen, men som ikke er velbehandlede for deres astma. De skal selvfølgelig være velbehandlet, men nogen kan være svære at få justeret ind – især i forbindelse med sæsonrelateret allergi, infektioner osv. Kan de i den periode have en særlig risiko for et alvorligt sygdomsforløb eller er de uden for risiko?
I Astma-Allergi Danmarks Rådgivning kan vi altid henvise til, at det kræver en individuel vurdering, men oplever at det skaber usikkerhed og vi savner præcision.
Voksne i risikogruppe bør følge de normale forholdsregler for infektioner som man plejer, eventuelt efter råd fra ens læge. Det betyder, at det man kunne før COVID-19 epidemien, fx tage på arbejde og passe børnebørn, kan man også i vidt omfang gøre nu. Man behøver ikke at blive omplaceret i dit arbejde eller at arbejde hjemmefra, selvom du daglig har kontakt med mange mennesker. Men du skal være opmærksom på at følge nedenstående særlige forholdsregler.
Hvis man bor sammen med en person i øget risiko, fx en partner eller barn, anbefaler Sundhedsstyrelsen at man skærper opmærksomheden på at følge de generelle råd i forhold til at begrænse smittespredning. Se nedenfor.
For børn anbefaler Dansk Pædiatrisk Selskab og Sundhedsstyrelsen, at børn og unge der før epidemien var i dagtilbud eller skole, også kan være det i den nuværende situation. På nuværende tidspunkt anbefales det, at børn og unge i ”særlig risiko” afventer start i dagtilbud og skole til der er gjort individuel vurdering. Vurdering foretages af den patientansvarlige læge i samråd med familien.
Forældre og søskende til børn og unge i særlig risikogruppe må ifølge Sundhedsstyrelsens anbefalinger arbejde og opstarte dagtilbud og skole, men skal være særligt opmærksomme på symptomer og i særlig grad overholde Sundhedsstyrelsens generelle råd i forhold til at reducere smittespredning.
Det er Sundhedsstyrelsens vurdering, at personer med øget risiko og pårørende til en person i øget risiko, ikke i sit arbejde skal have kontakt med patienter eller borgere, der er mistænkt for at have eller har COVID- 19. I sådanne tilfælde skal personer med øget risiko og pårørende til personer med øget risiko flyttes til anden opgave eller funktion, hvor der ikke er denne smitterisiko.
Astma-Allergi Danmark mener ikke, at mennesker i arbejde i risokogruppen er godt nok hjulpet ved de generelle retningslinjer. Mange er bange og usikre, når de går på arbejde, fordi der i anbefalingerne ikke er taget tilstrækkelig højde for hvordan smitte i særlig grad undgås på arbejdspladsen for denne gruppe.
Anbefalingerne skal betragtes som principper for hygiejne og adfærd, som den enkelte person med øget risiko og dennes pårørende kan tage udgangspunkt i ved vurderingen af deres egen individuelle situation.
Forebyg kontaktsmitte - sørg for ekstra god hygiejne
Forebyg dråbesmitte - hold afstand
Begræns situationer hvor du udsættes for smitte
Læs mere i ”Håndtering af COVID-19: Anbefalinger til personer i øget risiko” udgivet af Sundhedsstyrelsen.
Husk:
Det er vigtigt at huske, at coronavirus spredes gennem dråbe- og kontaktsmitte. Det vil sige dels fra små dråber fra luftvejene, der spredes via host og nys, dels ved at spyt og snot med virus afsættes i omgivelserne og berøres af andre, der derved kan føre virus til egen næse, mund eller øjne. Dråber fra luftvejene bliver ikke hængene længe i luften, men falder til jorden indenfor 1-2 meter. Der kan ikke ske smitte gennem huden.
Du bliver kun smittet af at røre det samme håndtag som andre, hvis de har afsat virus og kun hvis du selv efterfølgende rører næse, mund og øjne.
Husk, at de fleste personer, som bliver smittet med coronavirus, vil få milde luftvejssymptomer som går over af sig selv og at langt de fleste bliver raske igen, også personer med fx astma.
Løbende opdateringer og justeringer
Astma-Allergi Danmark følger ihærdigt med, men du kan også selv holde dig orienteret hos Sundhedsstyrelsen, som løbende udgiver præciseringer og vejledninger
For børnenes vedkommende, så hold øje med Dansk Pædiatrisk Selskabs hjemmeside.
Vi har åbent alle hverdage kl. 9-12 og onsdag kl. 16-18.
Ring til os på 4343 4299
Husk at du som medlem kan få skriftlig rådgivning.