Web Content Display Web Content Display

Frisk luft og mindre kemi i børneværelser

Skadelige kemikalier i legetøj, temperatur og fugt – alt sammen påvirker børns sundhed og trivsel på børneværelset.

Miljøorganisationen Det Økologiske Råd har gennemført et pilotprojekt, hvor indeklimaet i børneværelser er blevet undersøgt. Arbejdet er udført i samarbejde med Astma-Allergi Danmark, Statens Byggeforskningsinstitut, Københavns Universitet og Green Lab Brugerinnovation.

Resultaterne peger på, at vores børn i mange tilfælde sover i et indeklima, der påvirker deres sundhed. CO2, fugt, ultrafine partikler og kemikalier på værelset påvirker nemlig børns sundhed og trivsel.

Vi danskere opholder os inden døre 80-90 procent af tiden, og børn sover 10-13 timer i døgnet. Alligevel er indeklimaet i børneværelser et område, hvor der i dag mangler viden.

Projektet har set på den eksisterende forskning og undersøgelser af indeklimaet foretaget i børneværelser og har bidraget med nye undersøgelser af børneværelser. Der er målt på CO2-koncentration, temperaturudsving og fugt samt ultrafine partikler, som typisk udledes ved madlavning, stearinlys og brændefyring. Derudover er der målt på to typer af kemikalier (ftalater og fosforbaserede flammehæmmere).

Projektets forslag til et bedre indeklima:

Grafik: Realdania

Realdania har støttet projektet som en del af en generel indsats for at styrke kampen mod dårligt indeklima for børn.

Læs mere:

Web Content Display Web Content Display