Web Content Display Web Content Display

Steroidcreme

Steroidcreme og -salve er en effektiv og hyppigt anvendt behandling mod eksem.

Steroidcreme kaldes også binyrebarkhormoncreme, da den indeholder binyrebarkhormon, som er kroppens eget stof, som virker irritationshæmmende, og dermed hæmmende på eksem.

Kombinationspræparater er hormoncreme, der er tilsat andre lægemidler som fx et bakteriedræbende middel hvis der er infektion i eksemet.

Du kan købe steroidpræparaterne i fire styrker. Den svageste styrke - gruppe 1 - kan du købe på apoteket i håndkøb. De stærkere cremer - altså gruppe 2-4 - kan du kun få på recept. Steroidcremerne er gode og uundværlige til behandling af eksem. Du skal blot bruge dem med omtanke.

Fordele og ulemper

Fordele ved steroidcremerne er:

  • At de dæmper eksemet og mindsker kløe og irritation
  • At de virker hurtigt
  • At de bedrer eksemet på kort tid.

 Ulemperne ved langvarig eller forkert brug af stærk steroidcreme kan være bivirkninger som:

  • At huden kan blive tynd, skrøbelig og uelastisk
  • At du kan have øget tendens til blå mærker, fordi de små kar i huden lettere brister.

Nogle har en ubegrundet frygt for bivirkninger ved behandling med steroidcreme og holder sig derfor tilbage med at behandle huden, som lægen anbefaler. Det kan medføre, at huden bliver underbehandlet og eksemet ikke bliver behandlet til bunds. Men hvis du følger lægens anvisning, og bruger steroidcremen korrekt, er risikoen for bivirkninger meget lille.

Sådan bruger du steroidcreme

  • Følg lægens anvisninger
  • Huden skal kun smøres dér, hvor der er eksem
  • Hormoncremen skal smøres på i et passende lag (fingertipreglen)
  • Der skal højst smøres med hormoncreme to gange i døgnet.

Du kan bruge "fingertipreglen" som en rettesnor for, hvor meget hormoncreme du skal bruge pr. indsmøring. Ifølge "fingertipreglen" rækker den stribe creme, som kan være på det yderste led af en persons pegefinger til indsmøring af personens to håndflader.

Du skal dermed bruge forskelligt antal fingertip afhængigt af, hvor stort et område der skal smøres ind.
En fingerspidsenhed er ca. ½ gram.

Få altid en behandlingsplan hos din læge

Det er en god idé at få en behandlingsplan af lægen. Der findes ikke kun én måde at behandle eksem på og en behandlingsplan kan derfor være forskellig fra person til person. Lægen vil vurdere, hvilken behandling, der er den bedste for dig, og det er vigtigt, at du følger den plan, du får af din læge.

Er eksemet så slemt, at det ikke er muligt, at slå et udbrud ned med steroidcreme, skal du i samarbejde med din læge prøve andre former for behandling. Er du gravid, er det fortsat vigtigt at behandle dit eksem, og behandl gerne i samråd med lægen.

Web Content Display Web Content Display