Webindholdsvisning Webindholdsvisning

Det klør - hvad gør jeg?

Er du opmærksom på din hud og starter behandling med det samme, der begynder at komme eksem, kan du hurtigere få huden pæn igen. Start behandlingen, eller gå til læge, inden eksemet bliver rigtig slemt. Hurtig behandling giver det hurtigste resultat.

Du skal vænne dig til, at det først og fremmest er dig selv, der skal klare at behandle huden efter aftale med din læge. Det er dig, der kan mærke, når der begynder at komme eksem. Og det er dig, der får besværet, hvis eksemet ikke bliver behandlet. Tal med din læge om, hvad du skal gøre, når dit eksem blusser op. Så har du altid en plan for, hvilken behandling du skal gå i gang med.

Lær at styre kløen

Du bekæmper kløen ved at passe godt på din hud og sørge for, at den er velbehandlet. For mange er kløe fra huden det sværeste ved at have atopisk eksem. Kløe kan drive de fleste til at kradse sig helt vildt.

Men jo mere du kradser dig, jo værre bliver kløen. Når du kradser dig, frigiver huden nogle stoffer, der i den medicinske verden hedder histaminer. De får huden til at klø endnu mere. Til sidst går der hul på huden, og så gør det ondt i stedet for at klø, og det er lettere at klare.

Afled din opmærksomhed, så du ikke klør

Hvis du sidder stille, er det svært at lade være med at klø. Så foretag dig noget, som får dig på andre tanker. Prøv at lægge mærke til, om der er nogle bestemte tidspunkter, hvor du begynder at klø dig.

Når du er opmærksom på det, kan du prøve at undgå de situationer, hvor det bliver for meget. Eller tage dine forholdsregler. Hvis din hud klør, når du fx dyrker sport, og din bluse bliver våd, så tag et par ekstra bluser med, så du kan skifte.

Du kan også:

  • Lægge hånden på det sted, det klør og trykke på huden i stedet for at kradse
  • Nive lidt i huden med to fingre dér, hvor det klør

Webindholdsvisning Webindholdsvisning