Brødkrumme Brødkrumme

Webindholdsvisning Webindholdsvisning

simple image

Webindholdsvisning Webindholdsvisning

Hverdagen med eksem

Hvordan påvirker børneeksem dig og dit barn?

Det klør!

Det er den kløende hud, der generer dit barn mest. Det starter en kløecirkel, hvor jo mere barnet klør, jo værre bliver eksemet, og jo mere klør det. Selv helt små børn er i stand til at kradse sig på den kløende hud. Større børn er også generet og kradser sig ofte så meget, at der går hul på huden, som bliver til sår. Børn med børneeksem er ofte meget aktive, urolige og foretagsomme, fordi den kløende hud irriterer dem hele tiden.

Kløe og mangel på søvn kan gøre:

 • At dit barn bliver træt og pjevset, fordi det ikke får sovet ordentligt
 • At dit barn er uroligt og græder. Når børneeksemet er i udbrud - og især ved infektion - er huden varm, øm og svier
 • At større børn bliver irritable og ukoncentrerede, når eksemet er i udbrud
 • At børn i skolealderen har svært ved at komme op om morgenen og koncentrere sig i timerne

Otte gode råd mod kløe

Mild eller svær

Nogle børn har få pletter med eksem en gang imellem, mens andre er hårdt angrebet af eksem på en stor del af kroppen i længere perioder. 

Du har sikkert allerede oplevet, at sygdommen svinger meget. Hos de fleste børn er det værst om vinteren, og der er perioder med meget eksem og perioder helt uden eksem. Børn med børneeksem har en hud som - selv i eksemfri perioder - meget nemt bliver irriteret. Huden kræver konstant opmærksomhed i form af pleje og behandling, når du skal forsøge at holde eksemet i ro.

Hvordan er det at have et barn med børneeksem?

Der er ofte en sammenhæng mellem sværhedsgraden af dit barns eksem, og hvordan sygdommen påvirker dig og dit barns hverdag. Men det kan fylde meget for familien, for I alle tilfælde betyder det, at du skal være omhyggelig med dit barns hudpleje. Og det er en opgave, der kræver tid, overskud og konsekvens. Hvis du springer behandlingen over, kan det hurtigt hævne sig, så eksemet blusser op. Eksem kan også blusse op af sig selv.

Søvn og overskud

For nogle kan det være vanskeligt at være forældre i de dårlige perioder, når ingen i familien har fået nok søvn. Overskuddet til søskende og partner bliver mindre, og der opstår måske lettere uenigheder i familien.

Du kan blive irriteret eller vred på dit barn, som græder og klør sig i en uendelighed. Måske føler du afmagt, når eksemet blusser op igen. Dit barn stritter måske imod under behandlingen, og det kræver stor tålmodighed at bevare den positive stil, hvis du selv har mest lyst til at græde.

Prøv at: 

 • Give dig god tid til den daglige pleje
 • Sørge for at gøre det en hyggestund
 • Give barnet et ansvar, lad det selv hjælpe til. Lad "sneen" falde over barnet smør på i små klatter, så det ligner snefnug
 • Flytte fokus, læs en historie, syng en sang, snak om dagens gang
 • Lade barnet vide, at det ikke selv kan gøre for det – "det dumme eksem"
 • Tænke på, at det ikke er din skyld, men du kan gøre noget for at lette situationen

Årsag, samvittighed og drilleri

Ofte leder forældre med eksembørn efter en årsag til barnets sygdom og stiller sig selv spørgsmål som:

 • Gjorde jeg noget galt i graviditeten?
 • Er der noget galt med det sted, vi bor?
 • Er det, fordi jeg ikke kunne amme mit barn?


Andre kan plage sig selv med dårlig samvittighed: Hvad er det, jeg gør forkert, siden mit barn skal pines med eksem? Det fører til, at nogle forældre overbeskytter barnet og lader det bestemme for at få fred i familien. Resultatet kan blive, at barnet sætter dagsordenen i familien, og det er ingen tjent med.

Drillerier

Nogle børn med eksem oplever drillerier fra kammeraterne. 

Det kan også være, at du er bekymret for, at dit barn bliver drillet på grund af eksemet. Tag det alvorligt, og giv dit barn så megen viden om sin sygdom, at det kan give svar på tiltale. Det er ofte bedst at være åben og oplyse om sygdommen til andre børn og voksne, da de ellers fejlagtigt kan tro, at eksem smitter.

Viden fjerner dårlig samvittighed

Det er sygdommens natur at svinge mellem perioder med eksem og eksemfrie perioder. Selvom du passer den daglige behandling nøje, kan dit barn alligevel have tør hud og perioder med eksem. Så brug ikke din tid på at lede efter en årsag og have dårlig samvittighed. Som regel får barnet eksem, fordi sygdommen er sådan, og ikke fordi du har gjort noget forkert.

Brug hellere energien på at passe dit barns hud og lær sygdommen at kende. Så kan du med ro i sindet sige, at du har gjort, hvad du kunne.

Over en tredjedel af børn med børneeksem har også allergi. Hvis dit barn har allergi bør du selvfølgelig være opmærksom på at barnet så vidt muligt undgår kontakt med stoffer, det ikke kan tåle. Dette vil ikke fjerne eksemet, men det kan nedsætte antallet af udbrud.

Velmente råd

Med et eksembarn i familien får du ofte mange "gode" og velmente råd om, hvad du skal gøre for at kurere sygdommen. Det er umuligt at følge alle råd, og det kan være svært at vide, hvad du skal tro på. Men børneeksem kan ikke kureres. Prøv at lære sygdommen og behandlingen at kende. På den måde kan du bedre vurdere, hvilke råd du har lyst til at følge.

Webindholdsvisning Webindholdsvisning

Medlemskab for dig med børneeksem

I Astma-Allergi Danmark ved vi, at en hverdag med børneeksem har sine udfordringer. Derfor arbejder vi for at finde løsninger i fællesskab.

Vi er din medlemsforening.

Kom og bliv klogere
på børneeksem!

 

Deltag i Astma-Allergi Danmarks eksemkurser rundt om i landet, og bliv klogere på forebyggelse og behandling af børneeksem.

Webindholdsvisning Webindholdsvisning

Støt vores arbejde
med børneeksem

20 % af alle danske børn får børneeksem.

 

Meld dig ind i Astma-Allergi Danmark og støt vores arbejde med børneeksem.

Webindholdsvisning Webindholdsvisning