Brødkrumme Brødkrumme

Webindholdsvisning Webindholdsvisning

Hvad er børneeksem

Børneeksem er en arvelig hudsygdom, som giver tendens til tør, kløende hud og perioder med eksem.

Billedet viser et barn med børneeksem på kinderne.
Billedet er venligst stillet til rådighed for os af Danderm.

Sygdommen har mange forskellige navne fx

  • atopisk eksem
  • atopisk dermatitis
  • Prurigo Besnier
  • astmaeksem
  • bøjefureeksem
  • kløeeksem

Hos børn med børneeksem er balancen i hudens immunsystem lidt anderledes end hos andre børn. Det betyder, at huden reagerer let på forskellige påvirkninger.

Ved børneeksem mangler huden de naturlige fedtstoffer, der limer hudcellerne sammen. Derfor fordamper fugten fra huden lettere, og huden  bliver tør og føles ru. Du kan sammenligne det med en mur af mursten, hvor mørtlen imellem stenene mangler. Sådan en mur er skrøbelig, utæt og modtagelig for infektioner.

"Man skal lære at forstå børneeksem for at kunne tøjle det."

Astma-Allergi Danmarks Eksemkursus var en øjenåbner for Janni og hendes datter med eksem.

Årsager til børneeksem

Både arv og miljø spiller en rolle for, at nogle udvikler børneeksem. De fleste af disse børn har forældre eller søskende, der har eller har haft høfeber, astma eller børneeksem.

Arv

Hvis den ene forælder har eller har haft astma, høfeber eller børneeksem, er risikoen for, at barnet får en af disse sygdomme cirka 26 %. Hvis begge forældre har eller har haft astma, høfeber eller børneeksem, er risikoen ca. 40 %.

Et barn har 35 % risiko for sat få børneeksem, hvis den ene af forældrene har sygdommen. Har begge forældre børneeksem, har barnet 75 % risiko for at udvikle børneeksem.

Miljø

De arvelige faktorer har ikke ændret sig væsentligt i den danske befolkning. Derfor mener forskerne, at miljøet medvirker til den store stigning i antallet af børn med børneeksem.

Endnu har forskerne ikke kendskab til alle de faktorer i vores omgivelser, der har betydning for udviklingen af børneeksem. Men der er en tendens til, at flere børn udvikler børneeksem i lande med vestlig livsstil. Årsagen er sandsynligvis et samspil mellem arv og mange forskellige faktorer i omgivelserne.

Kraftig stigning

Omkring 20% af alle børn, der bliver født i Danmark, udvikler børneeksem. I 1960 var tallet 3%, så antallet af børn med børneeksem er i kraftig stigning.

Det er godt at amme

Ved at amme dit barn i de første fire måneder af barnets levealder kan du nedsætte, men ikke fjerne risikoen for, at dit barn udvikler børneeksem.
 

Webindholdsvisning Webindholdsvisning

Medlemskab for dig med børneeksem

I Astma-Allergi Danmark ved vi, at en hverdag med børneeksem har sine udfordringer. Derfor arbejder vi for at finde løsninger i fællesskab.

Vi er din medlemsforening.

Webindholdsvisning Webindholdsvisning

Støt vores arbejde
med børneeksem

20 % af alle danske børn får børneeksem.

 

Meld dig ind i Astma-Allergi Danmark og støt vores arbejde med børneeksem.

Webindholdsvisning Webindholdsvisning

Sådan bruger du
KEMILEX