Brødkrumme Brødkrumme

Webindholdsvisning Webindholdsvisning

Årsag til infektion

Infektion i huden er en almindelig komplikation. Når du har et barn med børneeksem, kan du stå over for problemer som:

  • Infektion med bakterier
  • Infektion med virus
  • Infektion med svampe
  • Infektion med virus

Infektioner i huden

Den mest almindelige komplikation til børneeksem er infektioner i huden. Den hyppigste årsag til betændelsen er stafylokokker. Det er bakterier, der lever i vores omgivelser uden at give problemer, hvis huden er sund, rask og modstandsdygtig. Når dit barn har eksem på huden, er det derimod let for bakterier at slå sig ned og give betændelse/børnesår.

Stafylokokker danner nogle stoffer - superantigener - som forværrer atopisk eksem.

Forværring af eksemet 

Bakterierne får huden til at blive rød, varm, hævet og øm. Hvis dit barn får en infektion vil du opleve, at eksemet bliver værre, begynder at væske og klø voldsomt. Måske kommer der gule sårskorper.

Lægen undersøger for bakterier ved at stryge en speciel vatpind hen over huden og sende vatpinden til undersøgelse på et laboratorium. På laboratoriet tager det nogle dage at dyrke bakterierne frem. Undersøgelsen afslører også hvilke typer af antibiotika, der dræber bakterien, så lægen kan ordinere den rigtige behandling. Lægen behandler infektionen med antibiotika og eventuelt de såkaldte røde bade.

Forkølelsessår er en almindelig bivirkning

Infektion med herpesvirus - i daglig tale forkølelsessår - er en anden almindelig komplikation ved børneeksem. Forkølelsessår viser sig som små blærer på huden, der bliver til små runde sår. Herpesinfektionen kan sprede sig til større dele af huden og være meget smertefuld og ubehagelig.
Herpesvirus medfører en kraftig og hurtig forværring af eksemet.

Lægen kan undersøge for herpesvirus ved at skrabe forsigtigt på de små blærer og sende skrabet til undersøgelse. Det er vigtigt, at behandlingen starter så tidligt som muligt. Ellers er behandlingen mindre effektiv.

Infektion med svampe

En hudsvamp, som alle mennesker har i hårbunden, kan forværre eksemet hos større børn. Svampen hedder Malazessia furfur, Pityrosporum ovale eller Pit.-o.

Dit barn kan også reagere med en allergisk reaktion over for Pit.-o. Den allergiske reaktion på svampen vil vise sig som forværring af dit barns eksem i ansigtet og på halsen. Du behandler svampen med en særlig shampo fra apoteket, der hedder Nizoral shampoo.

Webindholdsvisning Webindholdsvisning

Støt vores arbejde
med børneeksem

20 % af alle danske børn får børneeksem.

 

Meld dig ind i Astma-Allergi Danmark og støt vores arbejde med børneeksem.

Webindholdsvisning Webindholdsvisning