Webindholdsvisning Webindholdsvisning

Parabener

Parabener er en fælles betegnelse for en gruppe af beslægtede konserveringsmidler. De bliver typisk anvendt som konservering i cremer, shampoo og makeup for at forhindre bakterie- og svampevækst samt at produktet rådner.

Allergi over for parabener

Har du kontaktallergi over for parabener, kan din hud reagere med udslæt, rødme og kløe. Det kan fx være sæbe eller creme, der er konserveret med en eller flere parabener, som din hud ikke tåler.

Kontaktallergi over for parabener ses oftest hos personer med skadet hud, som dagligt – måske flere gange dagligt – bruger cremer til behandling. Allergi over for parabener kan påvises ved en lappetest hos hudlægen.

Kontaktallergi over for parabener er ikke særligt udbredt længere. Tidligere har der været flere tilfælde, men lovgivning har medført, at der nu sjældent ses nye tilfælde af allergi over for parabener. Parabenerne er dog stadig en del af de standard-mix, hudlægerne bruger, når de tester for mulige kontaktallergier. Men de forventes at blive fjernet over en årrække.

Hvor findes parabener?

Parabener anvendes i mange forskellige forbrugerprodukter, fx:

•    Kosmetiske produkter, som shampoo, cremer, makeup og solcreme
      (I kosmetik anvendes ofte en blanding af flere parabener)
•    Fødevarer
•    Medicinske sæber, salver og cremer

Lovgivningen om parabener

Kosmetiske produkter:
I kosmetiske produkter skal parabener deklareres med deres INCI-navn. INCI-navnet slutter på paraben, mens den første del af navnet viser, hvilken paraben der er tale om. Det kan fx være være methyl- eller ethylparaben.

16 parabener er godkendt til anvendelse i kosmetik. Ti af parabenerne må anvendes i alle produkter, mens seks af parabenerne kun må anvendes i produkter, der vaskes af huden (rinse-off), og de må ikke anvendes i bleområdet hos børn under 3 år.

Medicinske produkter til hud:
Nogle parabener anvendes i medicinske cremer, salver og sæber. Her kan de deklareres med deres INCI-navn eller med deres kemiske navne. De kemiske navne består af 4-hydroxybenzoate og en specifik del, der viser, hvilken paraben der er tale om, fx methyl- ethyl- eller propyl. Det kemiske navn for methylparaben er derfor methyl 4-hydroxybenzoate.

Den Blå Krans

Produkter med Astma-Allergi Danmarks allergimærke Den Blå Krans kan indeholde parabener, hvis det vurderes, at parabenerne ikke har en særlig risiko for at give kontaktallergi. Du kan læse vores vurdering af de enkelte parabener i Kemilex.

 

Læs mere:

 

Allergimærket Den Blå Krans

Køb produkter med Den Blå Krans
og undgå allergifremkaldende stoffer

 


Rådgivning når det passer dig

Bliv medlem og få adgang til online rådgivning

Webindholdsvisning Webindholdsvisning

KEMILEX-APP


Tjek dine plejeprodukter for unødig kemi med Kemilex.

Find appen i App Store og Google Play.

Webindholdsvisning Webindholdsvisning

INCI – navngivning af ingredienser

INCI er en forkortelse for International Nomenclature of Cosmetic Ingredients (international navngivning af kosmetiske ingredienser).

INCI-listen består af cirka 8.000 navne på kemiske stoffer og plantebestanddele til brug i kosmetiske produkter.

Der er enighed om at bruge navnene internationalt for at gøre det nemmere for forbrugere, myndigheder og importører at se, hvilke ingredienser der er anvendt i et givent produkt.

Lovgivningen gør derfor, at du altid vil blive præsenteret for det samme navn for et stof, uanset om produktet sælges i Danmark eller udlandet.

Webindholdsvisning Webindholdsvisning