Webindholdsvisning Webindholdsvisning

Hårfarve

Mange hårfarver indeholder et eller flere allergifremkaldende stoffer, som kan forårsage voldsomme allergiske reaktioner.

Halvdelen af den danske befolkning (20 % mænd og 75 % kvinder) har prøvet at farve deres hår. Heraf har 5 % haft en reaktion i huden på grund af hårfarvningen.

Allergien fremkaldes primært fra stoffet para-phenylenediamine (PPD), som er stærkt allergifremkaldende. En række farvestoffer anvendt i hårfarve er nært beslægtede med PPD og er enten påvist at være allergifremkaldende eller må antages at være det.  

De hyppigst anvendte er para-toluene-2,5-diamine (PTD), resorcinol, 4-amino-2-hydroxytoluene og p-aminophenol. PTD erstatter ofte PPD i hårfarver på det skandinaviske marked, men stoffet har de samme allergifremkaldende egenskaber som PPD.

Har du først fået allergi overfor PPD eller PPD-beslægtede stoffer, har du det for resten af livet. Det betyder, at du heller ikke kan tåle at farve bryn eller vipper, der indeholder samme farvestof. Enkelte personer vil heller ikke kunne tåle mørke tekstiler, da der kan være farvestoffer i, som krydsreagerer ligner PPD.

Artikel

Mille skulle i kunstigt koma pga. af hårfarvning.

 

Symptomer

Den allergiske reaktion kommer typisk indenfor de første døgn efter man har farvet hår.

Symptomerne på hårfarveallergi kan være forskellige, men viser sig ofte ved eksem, knopper, rødme og eventuelt blærer i hårkanten, i ansigtet og på halsen. Reaktionen kan være ledsaget af betydelig hævelse i panden og omkring øjnene.  

Symptomerne kan vare ved i flere uger, da det allergifremkaldende stof fortsat findes i huden.

Permanent, semi-permanent hårfarve eller skyllefarve

Permanente farver bliver i håret og kan ikke vaskes ud. Semi-permanente bliver vasket ud efter en periode på typisk 4-6 uger. Skyllefarve giver blot håret en ny tone og holder kun ganske få vaske. Skyllefarve anvendes kun ganske sjældent i dag.

PPD hører til de farvestoffer der typisk anvendes i permanente hårfarver, men PPD-lignende stoffer anvendes også i hårfarver, der kan vaskes ud.

Det er altså vanskeligt at undgå PPD, eller PPD-beslægtede stoffer, da de anvendes i stort set alle permanente og semi-permanente hårfarver.

Henna

Den naturlige henna er rødbrun og udløser sjældent allergi, men du kan ikke ved blot at se på farvenuancen afgøre, om der er allergifremkaldende stoffer i hårfarven. 

Selvom hårfarven sælges under navnet henna, kan den være tilsat andre allergifremkaldende stoffer fx farvestofferne PPD eller  picramic acid.   

Sort henna-hårfarve indeholder med stor sandsynlighed PPD. 

Vil du være sikker på at din henna-hårfarve ikke indeholder allergifremkaldende stoffer, bør du altid tjekke varedeklarationen.

Økologi

At hårfarven er anført som økologisk, giver ingen garanti for, at produktet ikke er allergifremkaldende. Økologiske planteekstrakter kan også give allergi.

Hvad er reglerne?

EU har vedtaget, at hårfarver, der indeholder visse allergifremkaldende hårfarvestoffer som fx PPD og PTD, skal være mærket med lovpligtige brugsanvisninger samt en advarselstrekant på produktet.  

På produktet skal stå:

"Hårfarvestoffer kan fremkalde alvorlige allergiske reaktioner. Læs og følg brugsanvisningen. Dette produkt er ikke beregnet til brug på personer under 16 år. Midlertidige tatoveringer med sort henna kan øge risikoen for allergi.

Man skal ikke farve sit hår, hvis:

  • man har udslæt i ansigtet eller en følsom, irritabel eller beskadiget hårbund,
  • man tidligere har haft en reaktion efter hårfarvning,
  • man tidligere har haft en reaktion på en midlertidig tatovering med sort henna"

 

OBS.

Undgå at teste hårfarven på huden, som mange producenter foreslår. Du risikerer at sensibilisere dig selv, da allergi overfor hårfarve ofte først viser sig efter flere dage.

Har du tidligere haft en reaktion efter at have fået lavet en sort hennatatovering, vil der være stor risiko for, at du får en allergisk reaktion, når du farver dit hår. PPD anvendes nemlig både i hårfarve og i sorte hennatatoveringer. 

Miljøstyrelsen advarer generelt mod at farve hår, når man er gravid og ammer. 

Råd

Den sikreste måde at undgå allergi overfor hårfarve er at lade være med at farve dit hår.

Astma-Allergi Danmark fraråder at børn under 16 år får farvet hår. Jo yngre man er, og jo flere gange man farver sit hår, des større risiko er der for at udvikle allergi senere i livet.

Er du voksen minimerer du allergi-risikoen ved at få lavet striber i stedet for en helfarvning, da hovedbunden dermed er mindre udsat.

Undlad at farve hår, hvis du har fået udslæt, rødme, kløe eller sår efter at have farvet hår, øjenvipper, øjenbryn eller efter en henna-tatovering.

Stop straks med at bruge produktet, hvis du reagerer på hårfarven. Kontakt din læge, som vil henvise dig til en hudlæge.

Webindholdsvisning Webindholdsvisning

KEMILEX-APP


Tjek dine plejeprodukter for unødig kemi med Kemilex.

Du finder appen i App Store og Google Play.

Webindholdsvisning Webindholdsvisning