Brødkrumme Brødkrumme

Webindholdsvisning Webindholdsvisning

Den daglige behandling

Der er ikke kun en enkelt årsag til børneeksem, og der eksisterer ingen mirakelkur. Men du kan minimere risikoen for at sygdommen blusser op ved at smøre dit barns hud dagligt med fugtighedscreme og hurtigt behandle ifølge lægens anvisninger, hvis eksemet blusser op.

Husk

 • Du kan ikke bruge for meget fugtighedscreme
 • Det er vigtigt, at du følger lægens anvisninger på de receptpligtige cremer

Hurtig behandling - hurtigt resultat

Som far eller mor er du den første og bedste til at bemærke de første tegn på, at dit barns eksem er ved at blusse op. Det er også dig, der lægger mærke til, hvad der eventuelt forværrer eksemet. Derfor er det en stor hjælp at have et godt samarbejde med den læge, der har ansvaret for behandlingen af dit barns eksem. I samarbejde med lægen kan du opnå den bedst mulige behandling af dit barns eksem.

Sammen med lægen:

 • Kan du planlægge den daglige behandling i eksemfrie perioder
 • Kan du udarbejde en plan for, hvilken behandling du skal gå i gang med, når eksemet blusser op.

På den måde lærer du hurtigt at styre behandlingen og behøver kun at besøge lægen, når behandlingen ikke går som planlagt. Det kan være, at der tilstøder komplikationer, fx infektion. Nogle børn kan også have så svær eksem, at de har brug for behandling på hospitalet.

Fugtighedscreme

Fugtighedscreme er en meget vigtig del af behandlingen af børneeksem. Når du bruger fugtighedscreme, tilføjer du de fedtstoffer, som huden ikke selv kan danne. Ved at smøre dit barns hud flere gange daglig med fed fugtighedscreme kan du forebygge, at huden tørrer ud og klør, og dermed nedsætte antallet af udbrud.

Når du smører dit barn med creme, skal du passe på, at cremen ikke bliver forurenet. Bakterievækst i en creme kan nemlig give hudinfektion og forlænge helingen af eksem.

Det anbefales derfor at:

 • Undgå direkte hudkontakt med emballagens åbninger og kanter. Brug f.eks. en spatel til at tage cremen ud af en åben bøtte med.
 • Overskud af creme må ikke returneres til bøtten eller tørres af på kanter.
 • Hav ikke cremer, der har været i brug, stående i lang tid.
   

Skab en hyggestund og giv dit barn medansvar

Børn kan hurtigt lære at hjælpe med at smøre huden ind i creme. Selv små børn kan være med til at smøre huden med fugtighedscreme. Giv dit barn lidt creme på hænderne, og lad barnet smøre sig selv der, hvor det er muligt.

Det kan måske svine og tage lidt længere tid i starten, men den tid kommer igen, når barnet bliver bedre til at smøre sig. Hvis du kan skabe en hyggestund med barnet - i stedet for, at behandlingen udvikler sig til en kamp - har I begge vundet. Mens I smører creme på, kan du fx sætte en historie eller noget god musik på anlægget eller synge med barnet.

Valg af fugtighedscreme

Der er mange forskellige meninger om hvilke cremer, der er de bedste. Mange skifter mellem de forskellige cremer, fordi de føler, at det giver den bedste effekt. De fedeste fugtighedscremer kan være fine at bruge om vinteren, men knap så behagelige om sommeren, når det er varmt og barnet sveder.

Der er en række fede uparfumerede cremer, som du kan købe i håndkøb. Hvilke cremer du vælger, er helt op til dig selv. Det kan være du må prøve dig lidt frem.

Men hvis huden er meget tør, så vælg cremer, hvor der står vaseline eller petrolatum først eller som nummer to i deklarationen  

Når du køber creme, skal du være opmærksom på:

 • At cremen skal være fed, for det er fedtstoffet dit barns hud mangler.
 • At hudlotion indeholder meget vand, er dyrt at købe og fordamper hurtigt.
 • At undgå creme med parfume, fordi parfumen kan irritere huden og give allergi.
 • At undgå creme med unødvendige tilsætningsstoffer som for eksempel farve.
 • At undgå creme med carbamid. Det kan svie og irritere sart hud.
 • Cremer med glycerin har god effekt på irriteret hud.
 • At du ikke skal bruge den samme creme, hver gang du smører dig. Variér dine indkøb og benyt forskellige produkter.
 • Vælg produkter med vores logo på. Indholdet er nøje gennemgået af vores erfarne deklarationsteam. Vi tillader kun stoffer, som ifølge den nyeste forskning har minimal risiko for at give allergi. Vær opmærksom på, at naturprodukter også kan give allergi.

Fugtighedscreme og steroidcreme

Når du behandler eksemet med steroidcreme, skal den være trængt helt ind i huden, inden du smører fugtighedscremen på.

Send cremen med

Giv dit barn en tube fugtighedscreme med i vuggestue eller børnehave. Så kan huden blive smurt, når det kan lade sig gøre. Går dit barn i skole, kan du give en tube fugtighedscreme med i skoletasken. Så kan hænderne blive smurt efter formningstimen og kroppen efter badet i gymnastik.

Bad og svømmehal

Et dagligt bruse- eller karbad i lunkent vand og vask med mild sæbe hjælper med at holde huden fri for bakterier og forebygger samtidig infektioner. Det bedste er at bruge en uparfumeret mild fast sæbe. Det vil sige et stykke sæbe. Hvis du bruger flydende sæbe, kan du nemt komme til at bruge for meget, hvilket kan irritere huden.

Gode råd til badet: 

 • Hold på fugtigheden Smør dit barn ind i fugtighedscreme lige efter badet. Så holder cremen på den fugtighed, som huden har opsuget under badet.
 • Skyl sæben grundigt af huden
 • Bad ikke for længe og brug ikke for varmt vand. Det udtørrer huden
 • Et kortvarigt karbad har en positiv effekt, hvis du smører huden med creme umiddelbart efter badet
 • Undgå badeolie, det gør badekar og fliser meget glatte, og det meste af olien ender alligevel i håndklædet. Brug i stedet fugtighedscreme inden for fem minutter efter badet
 • Bad dit barn mindre, hvis der aldrig eller kun sjældent er betændelse i eksemet.

Svømmehal

Hvis dit barn svømmer eller bader i klorvand, skal du være opmærksom på, at det udtørrer huden. Du kan forebygge ved at smøre huden med fed fugtighedscreme, inden dit barn hopper i svømmebassinet. Så irriterer klorvandet ikke så meget.

Du må gerne smøre huden ind i fugtighedscreme efter brusebadet - inden svømmetøjet kommer på. Husk fugtighedscreme igen efter svømning, når klorvandet er skyllet af.

Webindholdsvisning Webindholdsvisning

Støt vores arbejde
med børneeksem
20 % af alle danske børn får børneeksem.
 
Køb et armbånd til 30 kr. og støt sagen.
 

Webindholdsvisning Webindholdsvisning